Kasvatus

Tervetuloa tutustumaan Starsong sheltteihin! Olen kasvattanut shetlanninlammaskoiria pienimuotoisesti vuodesta 2003. Tavoitteenani on kasvattaa terveitä ja pitkäikäisiä shelttejä, jotka ovat rodunomaisia niin ulkonäöltään, rakenteeltaan kuin luonteeltaankin. Koirieni sukutaulut ovat sekoitus britti- ja jenkkilinjoja. Kaikki syntyneet pentueet löytyvät Pentueet -sivulta, sekä Kennelliiton Koiranet-tietokannasta.

Kaikki koirat asuvat perhekoirina kanssamme, pentueita meillä syntyy yleensä kaksi tai kolme vuodessa. Yhteistyö omistajien ja toisten kasvattajien kanssa on tärkeää, ja sijoituskoirat auttavat kasvatustyössä. Usein pidän lupaavimmat pennut kotona kasvamassa hieman pidempään, koska luovutusikäisestä sheltistä on vaikea arvioida aikuiskokoa ja muutenkin kehitys voi yllättää. Siksi välillä voi kotia etsiä hieman vanhempikin pentu. Meiltä on muuttanut myös muutama aikuinen sheltti uuteen kotiin.

Jokainen shelttipentue suunnitellaan ajatuksella, että syntyisi koira jonka kanssa jatkaa kasvatusta eteenpäin. Pennut syntyvät ja kasvavat osana perhettä ja niitä totutetaan jo pienestä pitäen käsittelyyn ja hoitotoimenpiteisiin. Ne pääsevät ulkoilemaan noin neljän viikon iästä alkaen, sää huomioiden. Ne myös tekevät useamman automatkan ennen luovutusta. Pennut saavat tutustua erilaisiin ihmisiin, ääniin ja tilanteisiin.

Pentuja voi tulla sopimuksen mukaan katsomaan viiden viikon iästä alkaen, mutta sitovasti pennun voi yleensä varata vasta noin seitsemän viikon iässä, kun pentutestit on tehty. Minulle on tärkeää, että jokainen pentu saa juuri sille sopivan kodin, luonne ja persoonallisuus huomioiden.

Jokaisen pennun mukaan tulee pentukansio, joka sisältää kattavat hoito-ohjeet ja paljon muuta tietoa sekä tuttua ruokaa, jolla pääsee alkuun. Pennut ovat useaan kertaan madotettuja, eläinlääkärin tarkastamia ja mikrosirutettuja sekä virallisesti silmätarkastettuja ennen kuin ovat valmiit uusiin koteihinsa 8 viikkoa täytettyään. Pennut myydään aina Suomen Kennelliiton kauppasopimusta käyttäen.

Ennen kuin päätät hankkia koiranpennun – mieti vielä!

Koiran hankkiminen tarkoittaa suurta vastuuta uudesta perheenjäsenestä, mahdollisesti seuraavat 10-15 vuotta. Elämäntilanteet voivat muuttua, mutta koira tarvitsee kodin ja huolenpidon kaikesta huolimatta. Ja sen mahdollisesti tarvitsema eläinlääkärin hoito voi maksaa paljonkin. Koirasta on paitsi kuluja myös vaivaa, lisää siivottavaa tulee paljon ja koiralle pitää aina miettiä hoitopaikka, jos jonnekin haluaa lähteä ilman sitä.

Ensimmäisinä kuukausinaan pentu tarvitsee paljon aikaa, positiivisia kokemuksia ja kärsivällisyyttä omistajan taholta. Sisäsiisteyden oppiminen vie aikaa, pentu voi tuhota kotia pureskelemalla tavaroita tai huonekaluja. Sille pitää olla turvallinen paikka ulkoilla välillä myös ilman hihnaa. Kodista pitää tehdä pennulle turvallinen, poistamalla esim. sähköjohdot ja myrkylliset kasvit sen ulottuvilta ja laittamalla portaikkoihin koiraportit.

Koiran pito ei ole halpaa. Ruokinta, tarvikkeet, rokotukset ja hampaiden hoito maksaa. Koira saattaa sairastua tai joutua onnettomuuteen, mistä voi seurata satojen tai tuhansien eurojen lasku. Pennun hankintahinta on vain pieni osa kuluja joita koirasta aiheutuu. Jokaisen pentueen kohdalla kasvattajan ensimmäinen tavoite on kasvattaa terveitä koiria. Elävien eläinten kanssa on kuitenkin mahdotonta luvata sataprosenttista virheettömyyttä ja terveyttä koko eliniäksi.

Näistä linkeistä löytyy lisää pennunhankintaan liittyvää tietoa:
Shelttipennun osto-opas
Kennelliitto – koiran hankinta